MS Teams vs Slack: Welke moet je kiezen?

DELEN
Teams vs slack

De moderne werkplek is complex. Medewerkers werken vanaf verschillende locaties en tijdstippen, werken met verschillende mensen samen aan taken en creëren meer content dan ooit. Om die content te delen en errond te communiceren gebruiken ze naast e-mail heel wat verschillende tools. En dat zorgt voor heel wat problemen: diverse versies van 1 bestand, communicatie die spaak loopt, kennis die niet gedeeld wordt.

De nood om als organisatie die wildgroei aan content, communicatie en tools te kunnen beheren zorgde voor de komst van verschillende samenwerkingstools.

Voordat Microsoft Teams werd uitgebracht in 2017, was Slack dé zakelijke communicatie tool. Het was de eerste samenwerkingstool die het voor organisaties mogelijk maakte om eenvoudig te chatten en bestanden te delen. Hoewel er sindsdien nog verschillende andere tools zijn verschenen, was Slack de referentie die anderen proberen te kopiëren en verbeteren. Microsoft Teams daarentegen wist zich wel op te werken tot een geduchte concurrent. Sterker nog, volgens cijfers die Microsoft recent lanceerde heeft Teams vandaag meer actieve dagelijkse gebruikers dan Slack.

Teams vs slack users

Lees verder om te zien waarin beide tools nu precies overeenkomen en interessanter nog; waarin ze verschillen.

Overeenkomsten – Teams vs Slack

Veel van de functionaliteit van Slack en Teams is vergelijkbaar en er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen de twee apps. Het zijn beiden communicatietools die zijn ontworpen om gebruikers te helpen beter intern samen te werken en communiceren. Enkele van de belangrijkste overeenkomsten zijn de zoekfunctionaliteit, snelle opdrachten en conversaties rond topics.

Zoeken

De zoekfunctie is een sterk kenmerk in beide communicatiehulpmiddelen. Beide hebben een zoekbalk bovenaan waarmee je binnen alle chats kan zoeken en naar bestanden kan zoeken. Heb je bijvoorbeeld met een collega aan een Microsoft Excel-bestand gewerkt, dan kan je in de zoekbalk zoeken op de naam van die collega. Het bestand wordt dan weergegeven in de zoekresultaten. Je kan dat bestand daarna bijvoorbeeld eenvoudig delen in een chat.

Snelle opdrachten

Beide tools bevatten handige snelle opdrachten waarmee je eenvoudig een snelkoppeling maakt voor specifieke acties binnen de tools. Denk aan het wijzigen van je status of het toevoegen van een gebruiker aan een team. Met Slack typ je eenvoudig een slash “/” in de berichtenbalk en er verschijnt een lijst met snelle opdrachten. Met Teams kan je “@” of “/” in de zoekbalk typen en kiezen uit de lijst met opdrachten.

Gesprekken rond bepaalde onderwerpen

Met beide samenwerkingshulpmiddelen kan je eenvoudig gesprekken starten rond bepaalde topics. In tegenstelling tot een gewone chat kan je reacties makkelijker bundelen rond die topics (threads). Dat maakt het voor gebruikers makkelijker om te begrijpen welke berichten deel uitmaken van dat gesprek en wie op wie reageert. In Teams zijn deze threads alleen beschikbaar in kanalen en kunnen ze niet worden gebruikt in privégesprekken. Met Slack kan dat wel, waardoor het nog eenvoudiger wordt om te zien op welk onderwerp elke gebruiker reageert.

Dat brengt ons naar een belangrijk onderdeel van deze blogpost; de verschillen tussen Teams en Slack.

Verschillen – Teams vs Slack

App-integraties

Op het vlak van integraties lijkt Slack op het eerste zicht de betere optie. De Slack App Directory bevat inmiddels meer dan 1500 apps van derden waarmee het kan integreren. De marktplaats van Microsoft Teams bevat vandaag zo’n 200 externe apps.

Een voordeel van Teams is echter dat het kan worden geïntegreerd met andere Office 365-apps, zoals Planner en PowerBI. Hierdoor kan binnen bepaalde teams makkelijk een overzicht van taken en dashboards getoond worden. Teams heeft ook een handige op tabs gebaseerde structuur, waardoor je eenvoudig toegang hebt tot de apps en services die zijn geïntegreerd met Teams.

Inhoud delen

Een van de belangrijkste voordelen van beide samenwerkingstools is de mogelijkheid om eenvoudig en snel inhoud met collega’s te delen. Dit was een opmerkelijke en innoverende functie van Slack toen het voor het eerst werd uitgebracht, maar nu is Teams een geduchte rivaal binnen deze categorie. Vanuit Slack kan je moeiteloos Google Drive-documenten maken of delen. Als de belangrijkste bron voor samenwerking binnen je organisatie Google Drive is, is dit een interessante functie.

Met Teams kan je ook eenvoudig bestanden delen; deze bestanden zijn echter afkomstig van het Office 365-platform. Als je bedrijf het Office 365-pakket gebruikt, geeft dit Teams een voorsprong op Slack. Een ander interessant kenmerk van het delen van inhoud in Teams is dat je bestanden binnen Teams kunt bekijken en eraan kunt samenwerken. Als iemand jou een Word-document stuurt, kan je het in Teams bewerken zonder het platform te verlaten. Met Slack moet je de bijlage eerst downloaden en vervolgens extern bewerken.

Versies voor mobiel en desktop

Zowel Slack als Teams heeft een mobiele versie en een desktopversie. Het belangrijkste verschil met hun versies voor mobiele apparaten is dat Microsoft een cloudgebaseerde service genaamd Intune biedt waarmee je de mobiele apparaten van je organisatie kan beheren. Met deze tool zorg je ervoor dat bedrijfsgegevens beschermd worden omdat je hiermee controle hebt over de mobiele apparaten en mobiele apps van je medewerkers.

Gegevensbescherming

Naast de beveiligingsmaatregelen die je kan afdwingen met Microsoft Intune, biedt Teams ook preventie van gegevensverlies om lekken te stoppen. Slack heeft geen vergelijkbare service.

Beide tools bieden wel beveiligingsmaatregelen om berichten, bestanden en gegevens te coderen. Ze komen ook allebei met tweefactorauthenticatie. Teams heeft echter weer de overhand met zijn admin controls vanwege zijn integratie met het Microsoft Admin Center.

Kosten efficiëntie

Beide tools hebben een gratis versie, waardoor ze een betaalbare optie zijn voor kleinere bedrijven die de extra functies die bij de betaalde versie horen niet nodig hebben. De gratis versie van Teams heeft wel wat meer mogelijkheden dan de Slack-versie.

Het duurste abonnement voor slack kost rond de €12 per gebruiker per maand. Voor Teams ligt de prijs per gebruiker voor de duurste variant hoger, maar Teams is dan onderdeel van een Office 365 pakket met heel wat extra toepassingen en services. Heb je reeds een Office 365 Business-abonnement dan wordt Teams gratis geleverd bij je pakket.

Opslagruimte

Wanneer je gaat samenwerken rond documenten is opslagruimte uiteraard niet onbelangrijk. Bij een Office 365 abonnement krijgt iedere gebruiker daarvoor 1TB aan opslagruimte. Slack is zuiniger en biedt 10GB opslagruimte in de standaard formule en 20GB in de Plus formule. Enkel voor heel grote organisaties die gebruik kunnen maken van de Enterprise Grid formule is er 1TB voorzien per gebruiker.

Implementatie

Op het vlak van implementatie heeft Slack een duidelijk voordeel ten opzichte van Teams. Het is gemakkelijk om bij Slack aan te melden en andere gebruikers uit te nodigen om mee te doen. Afhankelijk van het aantal gebruikers, duurt deze implementatie slechts enkele minuten. Teams heeft meer stappen om je aan te melden en teamleden toe te voegen. Aangezien Teams is gebouwd voor grotere ondernemingen, vereist het implementatieproces meer inspanning en tijd. Bij het inzetten van teams is het daarom effectiever als beheerders dit proces overnemen.

Microsoft Teams vs Slack – Welke tool moet je gebruiken?

Slack en Microsoft Teams hebben heel wat overeenkomsten maar ook verschillen. De zoekbalk, snelle opdrachten en conversaties rond topics zijn bijna identiek voor de twee tools. Ondanks deze overeenkomsten zijn er nog veel meer verschillen tussen Slack en Teams, waaronder de  app-integratie, het delen van content en het implementatie proces.

Welke het beste is voor jouw organisatie? Dat hangt grotendeels af van de vraag of je vandaag de samenwerkings- en productiviteitstools van Google of Microsoft gebruikt – of wil gaan gebruiken.

Gebruik je voornamelijk Google Drive voor het maken en opslaan van bestanden, dan is Slack beter omdat het probleemloos met dat platform kan worden geïntegreerd. Als je organisatie echter elke dag Office 365-tools gebruikt, dan is Teams de betere keuze, omdat gebruikers hiermee gemakkelijk en snel toegang hebben tot al die tools. Bovendien, als je al betaalt voor een Office 365-bedrijfsabonnement, is Teams gratis inbegrepen.